Orangeriet

9/12-2012 Jul i orangeriet
I år har vi indført en ny advenstradition. Når det er søndag i advent pakker vi gløg, varm kakao og æbleskiver sammen. Vi tænder stearinlys og adventskrans - og så julehygger vi i orangeriet. I år er vi heldige med sne, så det bliver altsammen meget stemningsfuldt.

Inde i orangeriet er der pyntet lidt op, og krukkerne
med tulipanløg har fået en "dyne" af stedsegrønt


Selvfølgelig er der også en adventskrans i orangeriet. Den er helt enkel: pilefletkrans, hvide bloklys, lyng i midten og lidt fine bånd om lysene.

Glædelig 2. søndag i advent
11/11-2012 Efterår i orangeriet
Krukkerne i orangeriet er fyldt op med tulipanløg og påskeliljer. Det bliver spændende at se frodigheden til foråret.

I efteråret var familien ved Vesterhavet og i Søndervig faldt vi over den skønneste butik - der blev hanket op i poserne, og mange skatte til orangeriet blev hjembragt. Især sommerens søsterbesøg i Anne Just's have gav inspiration til at lege med detaljer som statuer, prismer, vindspil og ikke mindst vand.9/8-2012 Anlægsarbejde, nyanskaffelser og høst
Det har længe været et ønske at få lagt ø-landsbrud foran orangeriet. Det har vi nu fået gjort, og det er bare skønt - det giver en fin "opblødning" mellem orangeri og græs.

Under et af de hyggelige kaffebesøg hos en kær drivhusveninde, fik jeg øjnene op for, hvad man kan gøre for at undgå vildfarne fugle i orangeriet. Det har faktisk været lidt et problem med klatter og væltede potter...Men se bare - hvem kan leve uden et perlemorsforhæng til sit orangeri?? :-)

Desuden høster vi på livet løs i orangeriet.
Til aftensmaden igår var det bare at gå ned og hente denne herlige potpouri af:  persille, timian, 2 slags basilikum, chili og tomater. Se bare her:

30/7-2012 Upcycling...BIG TIME
Upcycling har før været et tema her på bloggen. Jeg kan rigtig godt lide den tænkning, at man finder noget, der ikke længere har værdi, sætter det i en ny sammenhæng og så...voila: det der før var affald, bliver til "guld".

Nogle gange kan man være så heldig, at det nærmest lander for fødderne af en...Det skete for mig idag - og hvilket fund!!! Jeg har længe ledt efter gamle kasser af træ, som kunne bruges til at skabe det unikke, rustikke miljø jeg gerne vil have i mit orangeri - jeg har vist tidligere beskrevet det som en blanding mellem nordisk vintage og sydfransk idyl :-D

Anyway...turen på genbrugsstationen med ungernes rådne gyngestativ resulterede i, at jeg "reddede" 4 gamle kasser fra forbrændingen: 3 sodavandskasser og en ølkasse - alle fra Albani Odense - så ikke et øje er tørt. De skønne kasser har straks fået nyt liv i orangeriet - se bare:
22/6-2012 løfter om høst af egne tomater og chili
Jubi.. på min tur rundt i orangeriet idag opdagede jeg, at tomaterne er på vej og også chili. Uh, jeg glæder mig!!


12/6-2012 - Når man lige rammer plet
Min søster og jeg elsker have og loppefund - og hvad er skønnere, når tingene går op i en højere enhed? Jeg har været så heldig at få en håndfuld gamle rammer - et containerfund fra min søster. Vi har før drøftet, hvad vi skulle bruge dem til (hun har nemlig også en masse ;-)). En dag kom jeg i tanke om at man kunne montere en plade med tavlelak - og vupti, så har man de skønneste planteskilte, husketavler osv. Det er helt klart et sommerprojekt her i orangeriet - meeen på den anden side hvorfor vente...se her, hvad aftenvandringen i orangeriet endte med :-)11/6-2012 - Hvilken frodighed
Der er for alvor gang i orangeriet. Det er helt vildt, hvad der sker, når der er læ, og planterne er under glas. Hornviolerne er blevet skiftet ud med en samling af forskellige pelargonier, der er kommet sommerblomster, som blev frøsået. Der er sommerblomster i ampler, kæmpe tomatplanter, dagliljer, et bredt udvalg af chilli, basilikum og druer og og og
 

Dufte er der også...Hele orangeriet dufter af citrusblomster, krydderier og pelargonier. Vi bruger det dagligt - min familie og jeg er blevet afhængige :-)


 


 

22/4-2012 - Søndagshygge
Der er blevet pottet om til den store guldmedalje, og jeg har vovet at plante mine lathyrys ud i de forskellige krukker. Solsikkerne er blevet fine, de skal stå langs orangeriet ind mod børnenes legehus - tror også der bliver sat nogle i det hjørne af haven, hvor vi har forskellige frugtbuske - der er nærmest blevet til en hel mark :-D. Jeg har også lagt franske anemoner i de krukker, hvor der ikke i forvejen er georgineknolde. Her er lidt snapshots fra dagens arbejde:


Lathyrus'ne fra Claus Dalby har godt fat

Klar til at blive plantet i krukker

Solsikkeblandingen er gået helt amok - der skal pottes om!

Appelsintræet trives

Mon de en dag kan spises?

Basilikum

Citrontræet trives også

Rosen Pelargonie - fra god kollega med hang til have

Andre pelargonier - nu pottet om og lathyrus sammen med klatrerose

Chilli sød og stærk, broget basilikum, pelargonie og hornviol

Solsikker - nu i egen potte

Et lille vue ind i orangeriet

Sommerblomster i krukke - mon det lykkes?

Frø fra blåhaveiris - klar til frøposer

13/4-2012 - Mon jeg slipper helt igennem nåleøjet??

Hvilken glæde at opdage at mit billede fra orangeriet af de smukke hvide påskeklokker slap igennem første del af nåleøjet i konkurrencen hos Claus Dalby om en tur i hans fantastiske have. Håber sørme da, at det bliver mig :-)

28/3-2012 - Nydelse for øje og sjæl

Orangeriet er hurtigt blevet stedet hvor eftermiddagskaffen nydes - eller man bare slapper af med en bog eller bare sidder og kigger - laver ingenting. Haven, og de små forandringer der sker hele tiden, bliver nærværende på en helt anden måde end før.
Påskeliljer på spring

Skønne stedmoderblomster


Hornvioler - Cornuta

Tulipaner lige om lidt

Citrontræ i blomst

Hvide påskeklokker - fantastisk

Et lille vue indefra

Der er sået Lathyrus til den store guldmedalje

23/3-2012 - "Plante smil og plante solskin..."

Idag er vi begyndt at fylde orangeriet med blomster og forskellige ting, vi har samlet sammen og fundet frem af gemmerne. Sikke en fornøjelse! Her kommer vi til at tilbringe mange skønne timer :-)
22/3-2012 - Næsten flyttet ind

De sidste par dage har vi gået og fejet sand i fugerne, og herfra er der for alvor kommet fart på orangeri-fantasierne :-) Onsdag fik vi slæbt en masse krukker til huse, og idag har vi sat møbler ind og placeret krukkerne der, hvor vi tror, de skal være.

Vi valgte klassiske teglsten som belægning, da vi mener de bedst giver den stemning, vi ønsker - nemlig, i al beskedenhed: sydfransk bjergskråning med et strejf af svensk sommerhus. Derudover har vi valgt nogle lette hvide møbler og en ditto slængestol. Krukkerne er en blanding af terracotta, zink, flet osv. Der er selvfølgelig også suppleret med lanterner osv. Detaljerne kommer undervejs - mangler også stadig plantebord - og selvfølgelig PLANTER - dem henter vi hjem her de næste par dage, og så skal der selvfølgelig sås. Der er meget mere at vise - men lige nu får I lige lidt interiør billeder:Troede egentlig jeg ikke ville kunne leve uden en plantereol - men synes faktisk så godt om mine kabeltromler - så de skal selvfølgelig bruges istedet - synes de tilfører alt det nye lidt originalitet :-)

Nå en ny dag venter i morgen, NU skal der plantes og sås - har også lovet familien eftermiddagskaffe i organgeriet - så afsted afsted efter jord m.m. Glæder mig også til at skulle bruge min nye priklepind, som en kær kollega lige pludselig hev frem den anden dag. Tænk sig - han havde drejet en i bøgetræ til mig :-) Jeg blev bare så glad! Nå...more to come :-)

17/3-2012 - Nu med belægning

15/3-2012 - Gavl og sider


12/3-2012 - Så er der glas på taget


Glassene ligger spredt for alle vinde
 - men snart er der tag :-)
 Dejlig dag i haven med kanon hjælp fra mosteren :-)


Nu har vi tag på orangeriet - yes, yes, ibrugtagningen rykker nærmere!!9/3-2012 - byggeriet tager form

I denne uge er det for alvor begyndt at ligne noget. Nu mangler kun glas, belægningssten og selvfølgelig alle planterne og møbler til et driverliv. Vi glæder os :-)

3/3-2012 - Så er vi igang

Der er målt op og græstørve m.m. graves af

Fundamentet skrues sammen.

Der bores med jordbor, så jordspydende kan støbes fast

Her skal det ligge - uh det bliver så godt

Status her sidst på dagen er, at fundamentet er kommet på plads og støbt fast i hjørnerne. Vi har målt ca. 1000 gange på det hele - så ja: Det hele er i vatter og diagonalmålene passer :-) Nu skal det hele bare tørre - og så bygger vi videre i næste uge.

1/3-2012 - Orangeri i sigte

Hvad er mere passende end at modtage sit orangeri på kalenderens første forårsdag. Solen har skinnet fra en skyfri himmel hele dagen og her sidst på eftermiddagen blev hele herligheden læsset af. Herfra er det bare med at komme igang :-)

Tænk sig - nogle drømme leveres i pap :-D

26/2-2012 - Pelargonier

Orangeriet ankommer på torsdag - det bliver så skønt. Allerede nu er der forskellige projekter igang - allesammen med det formål at fylde orangeriet med dufte, farver og skøn stemning. Se bare her - kær kollega har sat en pelargonieproduktion igang - jubii!!


Foto: BD

24/2-2012 - Jeg ved, hvor der findes en have så skøn

Har idag tilbragt eftermiddagen i et skønt drivhus. Selvom det var regn og blæst udenfor, tog vi alligevel forskud på foråret. Besøget gav mange gode ideer til belægning, planter, pynt og en hel masse praktiske tips. I får lige et stemningsbillede af drivhuset fra dagens kaffebesøg, når det står i fuldt flor.

Foto: BD

Som det ser ud lige nu, så ankommer vores orangeri i næste uge. Nu skal der graves og gøres ved - håber ikke vi får mere frost.

Claus Dalbys "Drivhusdrømme" er snart tyndslidt. 1. marts siger kalenderen forår - jeg er klar til at få jord under neglene :-)


18/2-2012 - Havedrømme

Mens vi venter på at kunne komme til at etablere vores orangeri-drøm. Gør vi det alle havebøger, blogs m.m. siger man skal her i februar: drømmer vilde havedrømme :-)

Havedrømmene koncentrerer sig selvsagt om det kommende orangeri. I sidste weekend var jeg på loppemarked - og fandt denne drøm af en kæmpe Amagerhylde. Det er meningen, den skal agere opsats for planter, havegrej, lanterner og hvad der ellers lige dukker op af "nødvendigheder".

Jeg har netop startet et lille forsøg med at lave avocadoplanter ved at få stenen til at spirre - nu må vi se, men selvfølgelig skal orangeriet fyldes med eksotiske planter og blomster.


Orangeri-fantasi3 kommentarer:

 1. Hvor spændende at se jeres projekt....Ja - vi kan jo tænke tilbage, for det er jo ikke længere siden end sidste år, at vi selv knoklede ude i have med at montere vores Orangeri.
  Og vi elsker det ♥ Det er bare det skønneste vi har givet os selv....
  Glæder mig til at følge med herinde.
  Mange hilsner
  Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susan,
   Du skal være så velkommen :-) kigger også tit "indenfor" hos dig. Vi har lige siddet og tegnet idag - på selve indretningen. Drømmene er store - vi glæder os! Regner med der kommer glas på på tirsdag.

   Slet
 2. Hej Søs,
  Vi har set I har knoklet.
  FLOT ser det ud. Vi vil gerne komme til påske.
  Jeg ringer i morgen - har prøvet et par gange i dag.
  KNUS og hils.
  I må være lidt brugte. Godt gået til jer begge.

  SvarSlet

Søg i denne blog